Izrael
0

Broj stanovnika jevrejske države premašio 7,7 miliona

FENA
Dok se Izrael priprema da obilježi 63 godine od svog osnivanja, Centralni statistički biro objavio je da je broj stanovnika jevrejske države nadmašio 7,7 miliona, od kojih je većina rođena u toj državi.

"U Izraelu ima 7.746.000 stanovnika uoči izraelskog Dana nezavisnosti", navodi Centralni statistički biro u saopćenju, primjećujući da je Izrael brojao samo 806.000 stanovnika u vrijeme svoje uspostave 1948. godine.

Izraelsko stanovništvo trenutno je 75,3 posto jevrejsko, dok arapska manjina zemlje čini 20,5 posto stanovništva a nejevrejski imigranti i njihova djeca čine 4,2 posto stanovništva.

Centralni biro za statistiku među izraelske stanovnike ubraja skoro 270.000 Palestinaca iz istočnog Jerusalema koji je Izrael osvojio u šestodnevnom ratu 1967. godine i kasnije ga anektirao u potezu koji nije priznala međunarodna zajednica.

Biro je također uračunao približno 18.00 Druza koji žive na Golanskoj visoravni, koju je Izrael također osvojio u šestodnevnom ratu i kasnije anektirao.

Većinu stanovništva sada čine osobe rođene u Izraelu, a takozvane "Sabre" čine do 70 posto Izraelaca. Oko polovina ih je druga generacija, saopćio je Biro.

Posljednje brojke također pokazuju da šest izraelskih gradova sada ima više od 200.000 stanovnika: Jerusalem, Tel Aviv, Haifa, Rishon LeTzion, Ashdod i Petah Tikvah.

Izraelci počinju obilježavati Dan nezavisnosti u ponedjeljak navečer, kada će se uz vatromete građani okupiti na ulicama najvećih gradova uz ples i zabavu.

U utorak je zvanična proslava proglašenja deklaracije o uspostavi države Izrael, 14. maja 1948.godine, Izraelci obilježavaju taj datum po jevrejskom kalendaru, prema kojem je ovogodišnji praznik 10. maja.

Palestinci obilježavaju taj događaj 15. maja kao "Nakbu" ili "Dan katastrofe" kada je stvorena država Izrael, što je dovelo do egzodusa stotina hiljada Palestinaca.