Svijet
0

Broj sirijskih izbjeglica u Libanu prešao milion

Anadolija
Sirijske izbjeglice u Libanu (Foto: EPA)
Sirijske izbjeglice u Libanu (Foto: EPA)
Broj izbjeglica iz Sirije registrovanih u Libanu premašio je milion, navodi se u pisanom saopštenju koje je danas izdao generalni sekretar Nacionalne koalicije Sirije (SNC) Badr Jamous.

"Pozivamo međunarodnu zajednicu da poveća podršku libanskim vlastima, koje se bore sa vrtoglavim brojem sirijskih izbjeglica u njihovoj zemlji, ljudi koji su morali napustiti svoje kuće kako bi pobjegli od Assadove smrtonosne mašine", rekao je Jamous.

Šef Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih nacija (UNHCR) Antonio Guterres izjavio je ranije da je broj sirijskih izbjeglica u Libanu nadmašio "razornu prekretnicu" od jednog miliona.

Jamous je istakao da je SNC pozvao libansku Vladu da zaustavi neetičku praksu koju sprovode sektaške grupe u Libanu protiv izbjeglica iz Sirije, a koje uključuju maltretiranje, ukidanje sloboda, a u nekim slučajevima i fizičko nasilje.

U međuvremenu, libanski aktivisti pokrenuli su online kampanju pod nazivom "Ne rasizmu" u pokušaju da privuku pažnju na situaciju u kojoj se nalaze sirijske izbjeglice.

Cilj kampanje je da se izrazi solidarnost sa izbjeglicama iz Sirije koje su sklonište potražile u Libanu, a nakon brojnih pokušaja samoubistava sirijskih izbjeglica.