Svijet
0

Broj radnih sati u Njemačkoj u porastu

FENA
Nakon objavljene evropske studije o dužini radnog vremena u zemljama članicama Evropske unije, koja je pokazala da je broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj natprosječno visok, Savez njemačkih sindikata (DGB) zatražio je smanjenje broja radnih sati.

"Povećavanje broja radnih sati mora biti prekinuto jer to loše utječe na smanjenje nezaposlenosti, a nije ni zdravo, niti je u skladu s obiteljskim životom radnika", rekao je predsjednik DGB-a Michael Sommer u razgovoru za dnevnik "Die Welt". Zatražio je da se smanji broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj i strože provode tarifni ugovori koji jamče manji broj radnih sati.

Po studiji Evropske agencije za poboljšanje životnih i radnih uvjeta "Razvoj radnog vremena u EU-u" broj sedmičnih radnih sati u Njemačkoj se u zadnjih pet godina povećao za 3,3 sata na sadašnji 41,1 sat, što je za oko jedan sat dulje od evropskog prosjeka. Nijemci u praksi provode i duže vremena na radnom mjestu jer se obvezatna polusatna stanka za ručak ne računa kao radno vrijeme.

Po istoj studiji dulje nego u Njemačkoj radi se samo u Bugarskoj, Rumunjskoj, Češkoj i Velikoj Britaniji, a na dnu ljestvice dužine radne sedmice su Italija s 38,4 i Francuska s 37,7 sati.

Iako je tarifnim ugovorima u Njemačkoj dogovoren radna sedmica od 37,5 sati, on se uglavnom ne poštuje. Uzrok je povećan broj prekovremenih sati zbog bolje konjunkture zadnjih godina i sve manjeg broja poslodavaca koji poštuju tarifni ugovor.

Njemački radnici istodobno imaju natprosječno dug godišnji odmor od 30 dana, a primjerice radnici u Estoniji i na Cipru samo 20 dana. Duži godišnji odmor imaju jedino radnici u Švedskoj, prenijela je Hina.