Svijet
0

Broj poginulih u urušavanju krova supermarketa u Rigi dosegao 52

Anadolija
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj smrtno stradalih u urušavanju krova jednog supermarketa u glavnom gradu Latvije Rigi dosegao je 52, među kojima tri spasioca, a 40 se nalazi pod ruševinama.

Prema navodima policije Latvije broj poginulih bi mogao da bude još veći u narednim satima.

Medicinski izvori su saopćili da je 35 osoba povrijeđeno, od kojih je 28 hospitalizovano, uključujući i deset vatrogasaca.

Nesreća se dogodila u četvrtak u kasnim popodnevnim satima kada se u marketu “Maksima” od 15.000 metara kvadratnih, u predgrađu Rige nalazio veliki broj kupaca.

“U posljednjih nekoliko sati nismo pronašli nijednog preživjelog”, izjavila je ranije portparolka spasilačke službe Viktorija Sembele.

Lokalni mediji navode da postoji mogućnost da je ispod ruševina zatrpano još 40 osoba.

Premijer Latvije Valdis Dombrovskis proglasio je trodnevnu žalost zbog nesreće koja je duboko potresla tu baltičku zemlju.

Razlog urušavanja krova još nije poznat, ali se sumnja da su nesreću izazvali radnici koji su gradili zimsku baštu na krovu supermarketa.

Gradonačelnik Rige Nils Usakovs smatra da bi razlog nesreće mogao biti nekvalitetan materijal kojim je zgrada izgrađena kao i propusti na krovu zgrade.

Policija je pokrenula krivičnu istragu. Spasilačka služba procenjuje da se srušilo približno 500 kvadratnih metara krova i da su uništeni veliki dijelovi visokih zidova, kao i skoro svi prednji izlozi.

Među većim nesrećama koje su potresle Latviju je i ona iz 1994. godine, kada je estonski trajekt potonuo u Baltiku. Tada je poginulo 800 osoba, među kojima 23 iz Latvije. Isto tako, u požaru u latvijskom staračkom domu, 2007. godine, smrtno je stradalo 26 osoba.