Svijet
0

Broj poginulih u Sichuanu narastao do 10.000

Sarajevo-x.com
Prema najnovijim saznanjima, broj smrtno stradalih u zemljotresu u jugozapadnom dijelu Kine se popeo na nevjerovatnih 10.000 ljudi.

Spasioci su neumorno radili cijelu noć. Izvlačili su tijela iz škola, domova, fabrika i bolnica, demoliranih u zamljotresu jačine 7,8 stepeni Rihterove skale. Ovaj zemljotres je zatalasao planinska područja provincije Sichuan.

Najsnažniji u posljednje tri decenije, ovaj zemljotres je rastao dok su vojne trupe pokušavale stići do najgore pogođenog predjela, brdovitog Wenchuana, okruga koji broji oko 112.000 ljudi, a nalazi se 100 km od glavnog grada pokrajine Sichuan, Chengdu.

Oko 900 tinejdžera smrtno je stradalo nakon što se trospratna školska zgrada srušila u sichuanskom gradu, Dujiangvan.

U drugoj školi u Dujiangvanu, manje od 100 od ukupno 420 učenika je preživjelo, izvijestila je agencija Xinhua.

Iz vodstva kineske komunističke stranke je stigla obavijest da je prioritet vlade boriti se sa posljedicama razarajućeg zemljotresa kao i osigurati da zemljotres ne ugrozi socijalnu stabilnost.

Pripadnici vojske, civilne pomoći moraju osigurati dovoljne zalihe hrane, vode, lijekova i drugih potrepština onom stanovništvu koje se nalazi u zemljotresom pogođenom dijelu zemlje.

Sichuanski zemljotres je najveći od 1976. godine, kada je od podrhtavanja tla u Tangshanu, na sjeverozapadu Kine poginulo oko 300.000 ljudi. U to vrijeme, u suprotnosti od trenutnog slučaja, Komunistička partija je tajila informacije o opsegu zemljotresa.