Svijet
0

Broj poginulih u kineskom rudniku porastao na 105

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Broj poginulih u eksploziji plina u rudniku ugljena u sjevernoj Kini u petak je porastao na 105, pa je ovo druga najteža rudarska katastrofa u ovoj godini, javila je zvanična novinska agencija Xinhua.

Spasioci iz 15 timova poslani su u oblast Nongtong pokrajine Shanxi kako bi ispumpavali smrtonosni ugljenmonoksid iz okna i u nadi da će pronaći preživjele ili još tijela, saopćila je Državna administracija za sigurnost na radnom mjestu na svojoj web-stranici, prenio je AP.

Tačan broj rudara koji su bili pod zemljom u vrijeme nesreće još je nepoznat. Pozivajući se na rudarske zvaničnike, Xinhua je javila da je ta brojka porasla na oko 120 s ranije javljenih 111.

Državna televizija CCTV javila je da je policija privela vlasnika rudnika i njegovog upravitelja radi ispitivanja. Bankovni račun rudnika je zamrznut.

U izvještajima se navodi da su menadžeri odgađali da jave o nesreći do četvrtka navečer, pa su izgubili dragocjeno vrijeme u kome su spasilačke akcije najefikasnije.

Samo 15 rudara pobjeglo je na sigurno, zadobivši samo manje povrede.

Nagoviješten je porast nezadovoljstva vlasti stalnim rastom broja poginulih u kineskim rudnicima, a administrator za sigurnost Li Yizhong doputovao je avionom do rudnika u četvrtak navečer kako bi izvršio inspekciju objekata iznad zemlje i pomogao u predvođenju spasilačkih operacija, saopćila je web-stranica administracije.

U kineskim rudnicima ugljena prosječno se zabilježi 13 pogibija dnevno od požara, eksplozija i poplava, što ove rudnike čini najpogibeljnijim na svijetu.

U augustu je poginuo 181 rudar kada su obilne kiše poplavile dva rudnika u istočnoj pokrajini Shandong.

Za mnoge od nesreća okrivljuju se vlasnici rudnika koji zanemaruju sigurnosna pravila i ne ulažu u neophodnu ventilaciju, protupožarnu kontrolu i ostalu opremu.

Usprkos ponovljenim akcijama na poboljšanju sigurnosti, goleme potrebe za ugljenom kao energentom ne motiviraju uopće mnoge upravitelje rudnika da poboljšaju sigurnost u njima.