Upozorenje na cunami na snazi
0

Broj poginulih u Čileu porastao na 147 ljudi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
U Čileu je nakon jutrošnjeg razornog zemljotresa poginulo 147 ljudi, prenosi BBC najnovije podatke koje su objavile državne vlasti ove zemlje. Snažni zemljotresu jačine 8,8 stepeni Rihterove skale pogodio je centralni Čile, uzrokujući cunami koji prijeti svim zemljama Pacifika.

Epicentar zemljotresa bio je u blizini grada Concepcion, 317 kilometara jugozapadno od Santiaga, na dubini od 55 kilometara. Poslije prvog udara, uslijedilo je više potresa, od kojih je jedan iznosio 6,9 stepeni Rihtera.

Veliki talas visine 2,34 metra pogodio je grad Talkauano, nakon razornog zemljotresa jačine 8,8 stepeni Rihterove skale koji je pogodio centralni Čile, saopštio je Pacifički centar za upozorenje na cunami.

Grad Talkauano jedan je 11 gradova pogođenih cunamijem, navodi isti izvor.

Upozorenje na cunami širom Pacifika

U međuvremenu, sirene za uzbunu oglasile su se u cijeloj francuskoj Polineziji dok se cunami kreće preko Pacifika.

Zvaničnici u mjestu Papiti u francuskoj Polineziji očekuju večeras prve talase na arhipelagu Gambijer.

Drugi dijelovi regiona, uključujući ostrva Tahiti i Bora Bora, osjetiće talase u naredna dva do tri sata.

Na Tahitiju zabranjen je saobraćaj na razdaljini od 500 metara od obale.

Na ostrvima Markiza i Rurutu očekuju se talasi visine oko dva metra, rekli su zvaničnici upozoravajući stanovništvo da se popne najmanje 10 metara iznad nivoa mora.

Stručnjaci upozoravaju da cunami dolazi u više talasa i da prvi ne mora da bude i najviši.

Upozorenje na cunami izdato je za region od Havaja i Polinezije do Japana i Rusije, a potres se osjetio i u Argentini. Na Havajima je već počela evakuacija iz priobalnih zajednica.

Televizijska stanica Čile javila je da se 15-spratna zgrada srušila u gradu Concepcion, u kome živi oko 670 000 stanovnika, dok je u nekim zgradama izbio požar, nekoliko mostova je srušeno, a ulice su presječene na pola.

Prekinute su telefonske veze veze, nema struje i vode, a oko 640 000 stanovnika je u panici. Zbog prekinutih komunikacijskih veza teško je procijeniti štetu u oblasti najteže pogođenoj potresom.

Zvaničnici vazduhoplovnog saobraćaja u Brazilu i Peruu saopštili su da je međunarodni aerodrom u Santiagu, glavnom gradu Čilea, zatvoren i da su svi letovi otkazani.

Podrška Čileu već stiže

Bijela kuća saopštila je da pažljivo prati moguću opasnost od cunamija uzrokovanog zemljotresom u Čileu i da je spremna da pomogne toj zemlji u ovom teškom času.

"Pažljivo pratimo situaciju, uključujući potencijalnu opasnost od cunamija. Naše misli i molitve su sa narodom Čilea spremni smo da pomognemo", rekao je portparol Bijele kuće Robert Gibs.

I Velika Britanija se pridružila podršci Čileu. Premijer Gordon Brown rekao je danas da će Britanija učiniti sve što može da pomogne Čileu nakon razornog zemljotresa.

"Naše misli su narodom Čilea koji je sada u agoniji, ali Britanija je spremna da pomogne na bilo koji način", rekao je Braun u Sovonziju u Velsu gdje je u toku konferencija Laburističke stranke.

Čile je 1960. godine pogodio razoran zemljotres jačine 9,5 stepeni Rihterove skale, posle čega je pokrenut cunami, a tada je poginulo 1 655 ljudi.

To je bio najrazorniji zemljotres od 1900. godine, tačnije od kako američki Centar za geloška istraživanja vodi evidenciju.