Situacija je "ekstremno ozbiljna"
2

Broj poginulih jučer u regiji Homs dosegao 115

Klix.ba/Agencija Anadolija
Foto: Anadolija/Arhiv
Foto: Anadolija/Arhiv
Opozicijski aktivisti su izjavili da je u regiji Homs u Siriji jučer ubijeno najmanje 50 osoba, uključujući i 13 djece. Aktivisti su napad nazvali "masakrom". Međutim, posljednji izvještaji govore da je stradalo čak 115 osoba.

Aktivisti su rekli da je u granatiranju i napadu od strane vladinih snaga u gradu Houla u regiji Homs povrijeđeno mnogo osoba. Ukoliko je broj žrtava tačan, to će biti jedan od najkrvavijih napada u regiji od potpisivanja primirja u aprilu ove godine, piše BBC.

Još najmanje 20 osoba je ubijeno u nasilju u drugim gradovima u Siriji, nakon što su hiljade demonstranata izašle na ulice poslije molitve.

U Houli su vladine snage koristile tenkove, minobacače i mitraljeze. Prema navodima aktivista, sigurnosne snage su u predgrađima Houle ubijali i čitave porodice. Neki su poginuli u granatiranju, a drugi, koji su kasnije uhvaćeni, ubijani su na mjestu.

Međunarodni mediji ne mogu slobodno izvještavati iz Sirije, tako da je skoro nemoguće potvrditi sve izvještaje.

U međuvremenu je generalni sekretar UN-a Ban Ki-moon izjavio da opozicija pod svojom kontrolom drži značajne dijelove nekih gradova. U pismu koje je Ki-moon poslao Vijeću sigurnosti stoji da je situacija u zemlji "ekstremno ozbiljna" i urgirao je državama da ne prodaju naoružanje nijednoj strani.

Ranije je glasnogovornik izaslanika UN-a i Arapske lige Kofija Annana izjavio da on planira posjetiti Damask. Glasnogovornik nije precizirao datum posjete, ali diplomate u Ženevi su kazali da će Annan Damask posjetiti početkom iduće sedmice.