Svijet
0

Broj muslimana u Belgiji znatno veći od podataka države

FENA
Broj muslimana koji žive u Belgiji znatno je veći od zvaničnih podataka belgijske države, ukazuje istraživanje koje je proveo sociolog Jan Hertogen, a koje u srijedu objavljuje belgijska štampa.

Hertogen je došao do podatka da u Belgiji živi 623.780 muslimana, odnosno 5,8 posto stanovništva, dok zvanični organi ove zemlje broj muslimana procjenjuju na 400.000 ljudi.

Hertogen je u svom istraživanju krenuo od broja stanovnika porijeklom iz islamskih zemalja i na taj broj primjenio koeficijente pripadanja islamskoj vjeri formirane na osnovu nedavnog istraživanja njemačke savezne administracije za imigraciju.

Na kraju je taj broj uporedio s "nivoom muslimanstva" u različitim islamskim populacijama u svakoj od 589 belgijskih općina.

Ovaj sociolog je došao do podatka da muslimansko stanovništvo u Belgiji u najvećoj mjeri živi u urbanim sredinama, pa je 22 posto stanovnika Bruxellesa islamske vjere i da su najbrojniji u općini Saint Jos, gdje čine 49 posto stanovnika.

Muslimani su brojni i u Anversu, gdje ih ima 81.933, Liegeu (28.341) i Charleroa (25.962).

Hertogen se dugi niz godina bavi demografskim istraživanjima, a ovo njegovo istraživanje preuzeo je američki istraživački centar Pew Forum, koji je specijalizovan za vjersku demografiju.