Svijet
0

Broj mrtvih u urušavanju zgrade u Bangladešu premašio 500

Klix.ba
Foto: AFP
Foto: AFP
Iz ruševina osmospratnice koja se srušila u predgrađu Dhake, prijestolnice Bangladeša, do sada je izvučeno više od 500 tijela, izjavili su lokalni zvaničnici.

Tokom protekleTijekom protekle noći izvučeno je više tijela iz ruševine zgrade Rana Plaza, a mediji javljaju da je trenutno 501 osoba izvučena mrtva, prenose lokalni mediji.

U ovoj zgradi su se nalazili proizvodi pogoni pet zapadnih firmi odjeće, od kojih su već neke počele isplaćivati odštetu porodicama stradalih. Do sada je uhapšeno devet osoba zbog urušavanja zgrade, uključujući i njenog vlasnika, kao i jednog inženjera jutros koji je vjerovatno radio na gradnji zgrade.

Izuzimajući teroristički napad na Svjetski trgovački centar u New Yorku , najsmrtonosnije urušavanje neke zgrade do sada bilo je ono u Seulu, gdje se 1995. godine urušila robna kuća Sampoong. Ova višespratna zgrada se urušila do temelja u manje od 20 sekundi, a tada je živote izgubilo 502 ljudi.

Zgrada koja se srušila u Seulu 1995.
Zgrada koja se srušila u Seulu 1995.

Međutim, čini se kako će nažalost broj žrtava u rušenju zgrade u Dhaki nadmašiti broj stradalih u Seulu.

Višespratnica u Bangladešu se vjerovatno srušila zbog loše gradnje i lošeg održavanja, odnosno zbog viška spratova koje temelji nisu mogli podnijeti.