Svijet
9

Broj mrtvih u Egiptu porastao na 200

Anadolija
Foto: Anadolija
Foto: Anadolija
U napadima sigurnosnih snaga Egipta na pristalice demokratije, odnosno protivnike vojnog udara, na trgu Rabia al-Adawiya najmanje 200 osoba je izgubilo život dok je oko 4.500 ranjeno.

Glasnogovornik bolnice u Kairu Yusuf Tal'at za agenciju Anadolija je potvrdio da je od sinoć u neredima u zemlji život izgubilo 200 osoba, dok je oko 4.500 ranjenih.

Prema navodima egipatskog Ministarstva zdravstva, od sinoć je u neredima u Kairu i Aleksandriji 46 osoba izgubilo život.

Veliki broj osoba je stradao u napadima vatrenim oružjem i suzavcima sigurnosnih snaga na okupljene demonstrante na centralnom trgu Rabia al-Adawiya, koji se protive vojnom udaru čime je svrgnut predsjednik Muhammed Mursi.

Zvaničnici bolnica u Kairu ranije su saopćili da je među povrijeđenima 300 njih pogođeno mecima policijskih snaga u glavu i prsa, dok se nalazi i veliki broj teško ranjenih.

Prema navodima ljekara, u narednim satima bi mogao porasti broj mrtvih među ranjenima u napadima sigurnosnih snaga.

Podsjetimo, uprkos velikim pritiscima i prijetnjama egipatske vojske, na stotine hiljada demonstranata u petak su se okupili na centralnom trgu Rabia al-Adawiya u Kairu gdje su klanjali i džumu namaz.

S druge strane, na trgu Tahrir i još pojedinim dijelovima glavnog egipatskog grada jučer se okupilo na stotine hiljada Mursijevih protivnika koji podržavaju vojni udar i svrgavanje Muhammeda Mursija.