Svijet
16

Broj mrtvih Palestinaca u izraelskim napadima porastao na 28

Klix.ba
(Foto: EPA)
Prema pisanju Washington Posta, od početka sinoćnje izraelske ofanzive na Gazu poginulo je ukupno 28 Palestinaca.

Kopnena ofanziva izraelske vojske na Gazu je počela u četvrtak navečer, a od tada je poginulo 28 Palestinaca. Ukupan broj mrtvih se od početka nemira i sukoba prije 11 dana sada povećao na 260. Washington Post je pozivajući se na palestinske izvore objavio da je u sukobima ranjeno 2.000 ljudi. U posljednjim napadima je poginulo troje djece i to u zračnom napadu na sjeverni dio Gaze.

Izraelske snage, potpomognute artiljerijom i avionima, pokrenule su veliku ofanzivu na Gazu, što predstavlja dramatičnu eskalaciju konflikta sa palestinskom militantnom grupom Hamas.

Izraelska vojska ušla u obalni pojas kako bi neutralisala Hamasove rakete i mrežu tunela koje Hamasovi militanti koriste za ulazak u Izrael.

"Snažno smo udarili Hamas i nastavit ćemo to činiti", saopćila je izraelska vojska nakon što su hiljade njenih vojnika ušle u Gazu.

U petak ujutro se mogao vidjeti gust dim u zoni izraelskog napada. Hamas i druga militantna grupa, Islamski džihad, nastavili su raketiranje Izraela. Izraelski premijer Benjamin Netanyahu je najavio proširenje ofanzive.