Svijet
0

Broj hospitalizirane djece u Kini narastao na 47.000

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Broj djece koja su hospitalizirana nakon što su pojela melamin u zatrovanom mlijeku utrostručio se i dostigao 47.000, saopćile su u četvrtak kineske zdravstvene vlasti.

Do sada se 10.666 djece još uvijek nalazi u bolnicama, nakon što su otrovana hemijskom supstancom, dok je 36.144 djece boravilo u bolnici, ali se vratilo kući, saopćilo je ministarstvo zdravlja.

Otkako je izbio skandal sa zatrovanim mlijekom, 46.810 djece je neko vrijeme provelo u bolnicama zbog bubrežnih problema.

Ovaj broj je tri puta veći od posljednjeg objavljenog broja o 14.471 djetetu koje ministarstvo navodi u izvještaju od 21. septembra.

Na hiljade djece su ljekari pregledali tokom dnevnih pregleda, navodi ministarstvo.

Kineska vlada je u srijedu odbila da objavi novi bilans malih žrtava melamina, pustivši Svjetsku zdravstvenu organizaciju koja je tražila informacije da strpljivo čeka.

Vlada ostaje pri posljednjem izvještaju od 21. septembra o 53.000 oboljelih i četiri umrle bebe.

Kriza s kineskim mlijekom zatrovanim melaminom je počela 11. septembra, a skandal je izbio s mlijekom u prahu za bebe firme Sanlu u kojem su pronađene visoke količine melamina, hemijske supstance koja vještački podiže nivo proteina.