Svijet
0

Broj američkih žrtava u Iraku nadmašio broj žrtava od 11. septembra

FENA
Još tri američka vojnika ubijena su u Iraku, saopćili su zvaničnici u utorak, pa je broj američkih vojnih žrtava porastao na najmanje 2.975 - za dvoje poginulih više nego u napadima 11. septembra 2001.

Tragični rekord postavljen je s pogibijom trojice marinaca u ponedjeljak u dvije eksplozije bombi jugozapadno od Bagdada, saopćila je vojska.

S pogibijama objavljenim u utorak broj vojnika ubijenih od početka iračkog rata u martu 2003. porastao je na 2.975, sudeći po računici Associated Pressa. Ta brojka uključuje najmanje sedam civila koji su radili za vojsku.

U napadima na Washington i New York i u padu otetog aviona u Pensilvaniji broj žrtava je iznosio 2.973. Protivnici predsjednika Georgea W. Busha kritizirali su ga što je te napade uzeo kao opravdanje za produženi sukob u Iraku.

Dvojica stradalih vojnika bila su u vozilu kada je eksplodirala bomba podmetnuta pokraj puta, navodi vojska u saopćenju.

"Zajednička patrola izvodila je sigurnosnu operaciju radi sprečavanja terorista da postavljaju bombe pored puta u tome području. Dok su obavljali zadatak, bomba je eksplodirala u blizini jednog od njihovih vozila", navodi se u saopćenju o posljednjim pogibijama.

U odvojenom incidentu drugi vojnik je ubijen u eksploziji dok je bio u pješačkoj patroli u istom području, navodi se u drugom saopćenju. Trojica vojnika su ranjena u incidentima, saopćila je vojska.