Borba protiv pirata
0

Brodovi NATO-a plove prema Somaliji

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Ratni brodovi NATO-a plove u srijedu prema Somaliji kako bi učestvovali u borbi protiv piratstva koje bjesni u vodama te zemlje na Afričkom rogu, saopćio je glasnogovornik Atlantskog saveza.

"Sedam brodova iz mornarica šest zemalja članica NATO-a prošlo je danas kroz Suecki kanal, a njihova misija se sastoji u tome da izvode antipiratske operacije i posjete zemlje partnere NATO-a u regiji", izjavio je James Appathurai.

Pod njemačkom, američkom, britanskom, grčkom, talijanskom i turskom zastavom, četiri fregate, dva razarača i jedan brod za opskrbu trebalo bi da u narednim sedmicama započnu svoju misiju protiv piratstva.

Flota Evropske unije bi trebalo da u decembru zamijeni NATO-ove brodove", kazao je Appathurai, javlja AFP.

Pirati koji eventualno budu uhvaćeni bit će podvrgnuti nacionalnim zakonima zemalja koje imaju brod u NATO-ovoj floti, precizirao je on.

Ove jedinice će imati zadatak da prate morske konvoje iz Svjetskog programa hrane (WFP), koji šalje u Somaliju svakog mjeseca od 30.000 do 50.000 tona pomoći.

Kanada osigurava njegovu zaštitu do 20. oktobra.

Somalski pirati su u Indijskom okeanu i Adenskom zalivu napali najmanje 32 strana broda, saopćio je Međunarodni pomorski ured.

Koristeći anarhiju u samoj Somaliji, somalski pirati ometaju promet na izlazu iz Sueckog kanala i Crvenog mora, gdje se nalazi pomorski put kojim prođe 30 posto svjetske nafte.

Pirati s teškim oružjem, opremljeni brzim čamcima, zadržavaju sedmicama taoce, brodove i opremu čekajući da im vlada ili neki trgovac oružjem isplati otkupninu.