Svijet
0

Brod sa 600 putnika ponovo ima pogon poslije požara

SRNA
Kruzer Azamara Quest
Kruzer Azamara Quest
Inženjeri su osposobili pogonski sistem na putničkom brodu za krstarenja koji je nekontrolisano plutao u blizini obale Indonezije poslije požara na motoru, saopštila je kompanija "Azamara", koja je vlasnik broda.

Brod sada plovi direktno ka Sandakanu, u Maleziji, brzinom od tri do šest čvorova i očekuje se da će stići u luku za 24 do 48 sati, saopštila je kompanija.

   Filipnska mornarica saopštila je da je poslala patrolni brod u pratnju putničkog broda, prenio je CNN. Skoro 600 putnika na brodu su dobro, a pet članova posade zadobilo je povrede od udisanja dima tokom požara.

   Stanje jedne osobe je nešto teže, pa će ona biti prebačena u bolnicu čim brod stigne do obale, navodi kompanija u saopštenju na svom web-siteu. Brod zbog štete koju je nanio požar neće moći da nastavi krstarenje i ostat će u Sandakanu.

   Brod se u trenutku jutrošnjeg izbijanja požara nalazio na oko 360 kilometara od indonežansog ostrva Borneo, u mirnim vodama. Vatra je brzo ugašena, a brod je ponovo dobio struju, pa su proradili sistemi za hlađenje, a sobe ponovo imaju tekuću vodu.

   Brod je 26. marta krenuo iz Hong Konga na sedamnaestodnevno krstarenje, sa planiranim pristajanjima u lukama Filipna, Bornea i Indonezije. Kraj putovanja trebalo je da bude u Singapuru 12. aprila.