Svijet
0

Brod s humanitarnom pomoći isplovio iz Grčke za Gazu

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Brod s humanitarnom pomoći za Palestince isplovio je u subotu iz grčke luke Lavrio i uputio se u Gazu, a ako mu bude zabranjeno da dođu do svog cilja, preusmjerit će se ka egipatskoj luci.

Organizatori humanitarne akcije saopćili su da će se brod, koji plovi pod moldavskom zastavom, uputiti ka Gazi, ali da će otići u luku Al-Arish u Egiptu ako im Izrael zabrani da stignu na svoje odredište.

"Nadamo se da Izrael neće zabraniti brodu uploviti u luku u Gazi. Odluči li to učiniti, nećemo se tome protiviti. Ovo je miroljubiva misija", izjavio je Youssef Sawani, izvršni direktor libijske humanitarne organizacije koja je poslala brod.

Prije nego što je brod isplovio s 12 članova posade i 10 aktivista, Sawani je rekao da je njihov jedini cilj da dostave dobra onima kojima su potrebna, prenijela je agencija Reuters.

Očekuje se da će plovidba trajati između 70 i 80 sati, a na brodu "Amalthea", koji je preimenovan u "Nada", nalazi se 2.000 tona hrane i medicinske pomoći.

Izraelske vlasti uputile su u subotu pismo Ujedinjenim narodima u kojem pozivaju tu organizaciju da zaustavi akciju, a ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman je nakon razgovora s grčkim i moldavskim kolegama izjavio kako vjeruje da brod neće ni isploviti ili da će biti usmjeren ka egipatskoj luci.

Izraelska veleposlanica u UN-u Gabriela Shalev zatražila je od međunarodne zajednice da izvrši pritisak na Libiju i ne dopusti dolazak broda u Gazu, dodavši da su motivi organizatora ove akcije "sumnjivi i provokativni".

Nova pomoć upućena je u Gazu više od mjesec dana nakon izraelskog napada na konvoj od šest brodova, sa 10.000 tona humanitarne pomoći za Palestince, koji su plovili iz Turske.

U napadu je ubijeno osam Turaka i Amerikanac turskog porijekla.