Svjedočenje Breivikove majke
4

Brižni sin se pretvorio u čudaka opsjednutog ratom protiv muslimana

Klix.ba
Anders Breivik
Anders Breivik
Na suđenju Norvežaninu Andersu Breiviku, koji je prošle godine hladnokrvno ubio 77 mladih ljudi, psihijatar Torgeir Husby je pročitao svjedočenje njegove majke, koja je odbila doći u sudnicu.

Wenche Breivik je svog sina opisala kao ljubaznog i brižnog, naglasivši njegovu iznenadnu transformaciju u opsesivnog čudaka, koji je nosio masku na licu i pričao o ratu protiv muslimana.

"Mislila sam da u potpunosti ludi i da nešto nije uredu s njegovom glavom", kazala je Wenche Breivik psihijatru. Za vrijeme čitanja njenog svjedočenja u sudnici, Breivik je izgledao vidno nervozan i stalno je okretao glavu ustranu.

Iznesen je podatak da je Breivik patio od bihejvioralnih problema kao dijete, a psihijatar je čak predlagao odvajanje od porodice.

Porodica ga je držala pod nadzorom, a njegova majka je kazala da je vrlo brzo prevazišao sve probleme.

"Bio je dobar učenik, imao prijatelje... Bio je tako ljubazan, uvijek je mislio na mene i pomagao mi na sve moguće načine. Bio je nevjerovatan", pročitao je Husby riječi Breivikove majke u sudnici.

Njegovo stanje se počelo pogoršavati 2006. godine, kada mu je propao jedan posao. "Nekada smo se toliko zabavljali, a onda je on počeo govoriti samo o politici. Pričao je kako će izbiti građanski rat, a ja sam pokušavala izbjeći te teme", kazala je.

Počeo je odlaziti u teretanu, igrati kompjuterske igrice i postao je paranoičan u vezi sa higijenom. "Optužio me je da sam u kontaktu s previše ljudi koji bi nas mogli 'inficirati'. Rijetko je izlazio iz svoje sobe, i kada bio to radio hodao je sa rukama preko lica, a onda je počeo nositi masku", ispričala je Wenche.

Sud još uvijek pokušava utvrditi da li je Breivik mentalno zdrav od čega će zavisiti da li će biti osuđen na zatvorsku kaznu ili poslat na liječenje u psihijatrijsku instituciju.