SAD
0

British Petroleum odgađa ključni test

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Sjedinjene Američke Države su saopćile da je britanska naftna tvrtka British Petroleum (BP) odgodila ključni test u narednoj fazi procesa zatvaranja oštećene naftne bušotine iz koje se već sedmicama velike količine nafte izlijevaju u vode Meksičkog zaljeva.

Nakon uspješnog postavljanja novoga poklopca na oštećenu bušotinu, trebalo bi obaviti niz testova, prenio je BBC.

Najmanje 48 sati bi moglo proteći prije nego što tehničari budu mogli utvrditi može li novi poklopac izdržati pritisak i spriječiti daljnje izlijevanje dok se ne okonča bušenje pomoćne bušotine koja bi trebala trajno zaustaviti curenje nafte.

U međuvremenu je američka vlada u ponedjeljak uvela novi moratorij na duboke naftne bušotine pod morem. Nova obustava ove vrste istraživanja i eksploatacije nafte je uvedena zbog izlijevanja nafte iz oštećene bušotine pod morem u Meksičkom zaljevu od kraja aprila. Najnoviji vladin moratorij će biti na snazi do kraja novembra.

Američki tajnik za unutarnje poslove Ken Salazar rekao je da je najnovija vladina odluka zasnovana na sve većem broju dokaza da naftne kompanije nisu u stanju spriječiti katastrofalne kvarove ili jamčiti sigurno funkcioniranje svojih postrojenja za eksploataciju nafte u morima.

Otkako je ekološka i gospodarska kriza izbila u američkim saveznim državama koje izlaze na Meksički zaljev, ova tema je u središtu pozornosti domaće javnosti i vlade u Washingtonu.

U junu je, nakon skoro dva mjeseca izlijevanja nafte u Meksičkom zaljevu i neuspjelih pokušaja da se bušotina začepi, jedan američki sud poništio prethodni vladin moratorij - jer su odvjetnici udruženja naftaša tvrdili da će uništiti cijelu gospodarsku granu kojom se bave naftne kompanije.

Analitičari kažu da nova zabrana bušenja pod morem može ispuniti vladin cilj, čak i ako bude osporena pred sudom i tako što će pitanje da li zabraniti nove bušotine ili ne biti dugo u sudskom postupku.