Nakon naftne katastrofe
1

British Petroleum mora platiti kaznu od tri do pet milijardi dolara

SRNA
Kompanija British Petroleum priznat će krivicu i platiće rekordnu kaznu od tri do pet milijardi dolara za katastrofu naftne platforme Deepwater Horizon i zagađenje Meksičkog zaliva 2010. godine, izjavili su izvori upućeni u ovaj slučaj.

Kompanija je postigla dogovor sa američkim Ministarstvom pravde, a detalji će uskoro biti objavljeni.

Tri izvora koji su željeli da ostanu anonimni rekli su Reutersu da će BP priznati krivicu u zamjenu za odustajanje tužilaštva od nekih tačaka optužnice.

Razgovori između kompanije i Ministarstva pravde ne obuhvataju građanske tužbe na federalnom nivou, rekli su ovi izvori.

Energetski gigant sa sjedištem u Londonu mjesecima pregovara sa američkim vlastima i državama iz regiona Meksičkog zaliva o vansudskom poravnjanju u vrijednosti od nekoliko milijardi dolara povodom eksplozije na platformi koja se dogodila 20. aprila 2010. godine.

Izvori su rekli da će BP dobiti najveću kaznu u istoriji krivičnog prava SAD. Dosadašnji rekord drži kompanija Pfizer, koja je platila kaznu od 1,3 milijardi dolara 2009. godine zbog marketinške prevare u vezi sa lijekom protiv bolova Bextra.

U nesreći 2010. godine na platformi koja je potonula poginulo je 11 radnika, a obala Meksičkog zaliva pretrpjela je najveće zagađenje naftom u istoriji SAD.

BP, čije su akcije značajno oslabile poslije nesreće, zamijenio je svog direktora poslije ovog događaja. Kompanija se i dalje suočava sa zahtjevima za plaćanje odštete koje su podnijele zalivske države i privatna lica.

Američki Kongres prošle godine usvojio zakon kojim je određeno da 80 posto novca koji bude naplaćen od kazni dobiju države najteže pogođenje zagađenjem – Louisiana, Mississippi, Alabama, Florida i Texas.