Svijet
0

Britansko vijeće objavilo prekid rada u Iranu

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britansko vijeće objavilo je u četvrtak da prekida s radom u Iranu zbog, kako ih naziva, uznemiravanja od iranskih vlasti.

Kulturna institucija britanske vlade navodi u saopćenju da je prekinula rad nakon "slučajeva uznemiravanja našeg lokalnog osoblja u Iranu", javio je AP.

Vijeće je saopćilo da je svih 16 lokalnih članova osoblja pozvano na sastanak u ured iranskog predsjednika i poručeno im je da podnesu ostavke.

Izvršni direktor Britanskog vijeća Martin Davidson izjavio je da niko od britanskog osoblja nije bio u stanju da dobije vize za rad u Iranu već dvije godine. Kazao je da se ured bez osoblja morati zatvoriti.

Davidson je nazvao aktivnosti iranskih vlasti neprihvatljivim.

"Ovdje nema pobjednika. Naše osoblje u Iranu ostalo je bez posla, iranski partneri su izgubili posljednju priliku da sarađuju s Britanijom, a mladi ljudi u Iranu i u Britaniji izgubili su šansu da izgrade veze koje bi mogle trajati doživotno. Razočaran sam što su iranske vlasti izabrale da prekinu obrazovne i kulturne veze s Velikom Britanijom u vrijeme kada one mogu biti od najveće važnosti", izjavio je Davidson.

Davidson je kazao kako se nada da će se sastati s iranskim vlastima radi iznalaženja rješenja.

Iranski zvaničnici još se nisu oglasili povodom tih tvrdnji.

Britansko vijeće ponovno je otvorilo svoj teheranski ured 2001., nakon 22-godišnje pauze poslije islamske revolucije 1979. Ono tvrdi da je 13.000 Iranaca učestvovalo u nastavi engleskog jezika i ostalim programima koje je vodilo u Teheranu u prošloj godini.

Kao ogranak britanske vlade, vijeće povremeno postane žrtvom napetosti između Britanije i drugih zemalja. U 2007., u jeku zategnutih odnosa između Londona i Moskve oko ubistva ruskog disidenta Aleksandra Litvinjenka, Rusija je naredila Vijeću da zatvori svoje regionalne urede u toj zemlji.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev također je optužio Vijeće za špijunažu.

Britanija se pridružila Sjedinjenim Državama u osudi iranskog nuklearnog programa kao prijetnje svjetskoj sigurnosti. Iran tvrdi da je njegov program miroljubiv, ali zapadne vlade vjreruju da nastoji razviti nuklearno oružje.