David Cameron
0

"Britanski turizam treba iskoristiti Olimpijadu i vjenčanje princa"

FENA
David Cameron (Foto: Reuters)
David Cameron (Foto: Reuters)
Britanski premijer David Cameron pozvao je britanski turistički sektor da za predstavljanje zemlje iskoristi događaje kao što su vjenčanje princa Williama i Olimpijske igre u Londonu.

Cameron, koji je stupio na dužnost prošle godine, želi da podstakne britanski sektor usluga u vrijeme oštrog smanjenja javnih troškova, a posebno važnim smatra privlačenje većeg broja turista iz Azije i Latinske Amerike, kao i s tradicionalnijih tržišta, poput Evrope i SAD-a.

"Događaji kao što su vjenčanje princa Williama s Kate Midletton u Westminsterskoj opatiji u aprilu i Ljetnje olimpijske igre iduće godine, predstavljaju izuzetnu šansu za promociju Britanije kao turističke destinacije", istakao je Cameron, prenosi Reuters.

Britanski premijer je postavio cilj otvaranja 50.000 radnih mjesta i povećanja potrošnje turističkih posjetilaca za dvije milijarde funti. U britanskom turističkom sektoru je zaposleno 1,5 miliona osoba.

Veliku Britaniju je u 2009. godine posjetilo skoro 30 miliona stranaca koji su u toj zemlji potrošili 16,6 milijardi funti.