Kriza sa Argentinom
0

Britanski ratni brodovi u pripravnosti kod Falklanda

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Britanski ratni brodovi su u stanju pripravnosti spremni štititi komercijalne rute ka Falklandskim otocima, dok britanski premijer Gordon Brown najavljuje oštar stav ako Argentina pokuša prisvoji tu teritoriju bogatu resursima.

Vodama oko Falklandskih otoka patrolira razarač "York" nakon što su porasle tenzije zbog aktivnosti istraživanja nafte britanskih kompanija u blizini otoka.

Argentina je zahtijevala da se zaustavi "ilegalno bušenje", a od srijede brodovi od argentinskih luka ka Falklandima mogu ploviti samo uz posjedovanje dozvole.

Brown je otvoreno upozorio argentinsku vladu da će britanske Južnoatlantske snage, koje uključuju i 1.000 vojnika na Falklandima, reagirati u slučaju ometanja veza između otoka i ostatka svijeta.

"Mi održavamo sigurnost na Falklandima i nastavljaju se redovite patrole. Mislim da ćete shvatiti da smo napravili potrebne pripreme kako bismo osigurali da stanovnici Falklandskih otoka budu prikladno zaštićeni", rekao je Brown.

Argentina je optužila Veliku Britaniju da priziva rat, prenijele su agencije.

"Nije prvi put da se prizivaju aveti rata u Velikoj Britaniji, bilo da to radi vlada, bilo opozicija", rekao je argentinski veleposlanik pri Ujedinjenim narodima Jorge Argüello.

On je ocijenio besmislenim i odbacio navode britanskih konzervativaca da bi Argentina mogla ponovno vojnom silom pokušati vratiti otoke. Dvije zemlje su zaratile oko tih otoka 1982. godine.