Svijet
10

Britanski privatni detektiv tvrdi da je Madeleine McCann zarobljena u Paragvaju

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Britanski privatni istražitelj Miraz Ullah Ali Isa tvrdi kako je djevojčica Madeleine McCann koja je nestala prije devet godina u Portugalu, živa i da je zarobljena u kući jedne žene u Paragvaju.

Njegove tvrdnje uzrokovale su veliku potragu lokalnih policajaca u gradu Aregua, divizije za istrage o otmicama i Interpola. Privatni detektiv je odbio reći ime svoje firme za koju radi i nije dao niti jedan dokument koji potvrđuje njegove navode.

Policija je demantovala ovu informaciju kazavši kako je ugled ovog čovjeka upitan. Lokalne novine objavile su kako je Ali Isa bio nekoliko dana u zemlji, ali da nije pričao niti s jednom osobom. Ipak, policija istražuje cijeli slučaj.

"Istražujemo kvartove u kojima žive strani građani, vile i apartmane kako bi eventualno pronašli osobu sa sličnim opisom koja navodno drži Madeleine. Vijest je obišla cijeli svijet i bitna je. Ako su ovdje, moramo pronaći djevojčicu i vratiti je porodici", rekao je komesar Sanny Amarilla.

Interpolov inspektor Luis Ignacio Arias negirao je navode kazavši kako nemaju ništa konkretno kako bi utvrdili Isaov identitet.

Kate i Gerry McCann izjavili su kako ih ovaj privatni istražitelj nikada nije kontaktirao, ali su zamolili sve ljude na svijetu, ukoliko imaju neku informaciju o njihovoj kćerki, da im se obrate. Madeleine bi sada imala 12 godina. Podsjetimo, nestala je 2007. godine iz apartmana u portugalskom ljetovalištu Praia de Luz.