Velika Britanija
0

Britanski poslanik odbija da razgovara sa ženom u burki

FENA
Britanski list Independent prenio je danas izjavu jednog konzervativnog britanskog poslanika da će odbiti da razgovara sa ženama koje u njegovu kancelariju dođu u burki, odnosno, pokrivenog lica.

Muslimanske organizacije su odmah reagirale, optuživši poslanika Philipa Hollobonea da ozbiljno dovodi u pitanje svoje poslaničke dužnosti, prenosi BBC.

Hollobone je objasnio da bi tu ženu prvo zamolio da ukloni veo, a ako bi to odbila, mogao bi da odbije daljnji razgovor jer ne može u potpunosti da bude siguran u to s kim zapravo razgovara, te bi je uputio da mu se obrati putem pisma.

U uredničkom komentaru, Independent piše da uprkos tome što se prekrivanje lica kosi sa vrijednostima britanskog društva, vjerska i kulturna tolerancija koja je obilježje Britanije mora i dalje da nastavi da postoji.

Ideja da policija novčano kažnjava žene u burki na ulici je "krajnje odbojna" i mogla bi da dovede do daljnjeg pogoršanja položaja muslimanskih žena, pa to stoga nije rješenje, upozorava Independent, sugerirajući da je socijalni pritisak većine - za koju je skrivanje lica odraz gušenja ljudskog dostojanstva - jedini prihvatljiv način odnošenja prema tom problemu.