Svijet
0

Britanski novinar dao izjavu pod prisegom o Ašneru

FENA
Novinar britanskog tabloida "Sun", Brian Flynn, dao je izjavu pod prisegom o svom susretu s Milivojem Ašnerom u kojoj tvrdi da kod Ašnera nije opazio gubitak pamćenja.

Tabloid Sun objavio je 17. juna intervju s Milivojem Ašnerom, hrvatskim državljaninom optuženim za ratni zločin protiv civilnog stanovništva tijekom Drugog svjetskog rata, u kojem Ašner tvrdi kako nikad nije počinio zločine za koje ga se tereti i da bi želio odgovoriti na optužbe pred hrvatskim sudom.

Dva dana poslije, austrijski list "Kleine Zeitung objavio je Ašnerovu izjavu da se ne sjeća da je dao intervju.

"Sa mnom nitko nije razgovarao", izjavio je novinarima lista "Kleine Zeitung" 95-godišnji Ašner koji sada živi u Klagenfurtu.

Austrijska novinska agencija APA u petak je prenijela novinarov iskaz što ga je dan ranije objavio Centar Simona Wiesenthala.

"Dobio sam dojam da je on bio više selektivan u onome čega se sjećao nego da je imao opći gubitak pamćenja", izjavio je Flynn, dodajući: "Ponavljao mi je da vjeruje da se osjeća dovoljno dobro da bi se mogao pojaviti pred sudom i da se želi vratiti u Hrvatsku kako bi se to i dogodilo".

Flynn tvrdi kako je Ašner najprije nijekao da je on osoba koju britanski novinar traži, ali kad mu je Flynn rekao da ga je fotografirao, Ašner je "odustao od te tvrdnje".

Flynn je prema vlastitom iskazu s Ašnerom razgovarao oko 45 minuta u njegovu stanu u Klagenfurtu, a razgovor je vođen uz pomoć prevoditelja.

Razgovor je "povremeno poprimao oblik igre riječima", izjavio je Flynn, tvrdeći da je imao dojam da ga Ašner želi "provjeriti".

"Za vrijeme cijelog intervjua činilo se da se sjeća svega što bi moglo poduprijeti njegovu tvrdnju da nije kriv ni za kakve ratne zločine", izjavio je novinar, napominjući ipak da je uz opći dojam da je Ašner pri zdravom razumu, "bilo nekoliko trenutaka u kojima se činilo da nije potpuno jasan".

Austrijsko državno odvjetništvo provjerava je li Ašner doista nesposoban za sudski postupak, kako se tvrdi u brojnim vještačenjima.