Evropa
0

Britanski muslimani najveće patriote

Sarajevo-x.com
Istraživanje koje je proveo Institut Otvoreno društvo pokazalo je da su od svih muslimana u Evropi oni u Velikoj Britaniji najveće patriote.

Izvještaj je pokazao da su muslimani u Britaniji najviše integrisani u društvo u odnosu na ostale dijelove Evrope. U prosjeku 78 posto muslimana identifikuje se kao Britanci, 49 posto njih smatra se Francuzima, a 23 posto Nijemcima.

Institut koji je proveo studiju pokrenuo je filantrop George Soros, a istraživanje je vođeno 2,5 godine. Intervjuisano je 2.200 osoba i 60 grupa u 11 gradova Evrope sa većinskim muslimanskim zajednicama.

U Britaniji su se naučnici fokusirali na zajednice u Leicesteru i Waltham Forestu na istoku Londonu, gdje su utvrdili da je nivo patriotizma daleko veći kod druge generacije muslimana, piše Telegraph.

U Leicesteru je 72 posto muslimana rođenih van te zemlje izjavilo da se osjećaju Britancima, dok je 94 posto njih koji su rođeni u Britaniji izjavilo isto.

Ovi pronalasci ukazuju na to da su se muslimani odlično integrisali u britanski način života, te da stoga ovu zemlju smatraju svojom, za razliku od problema sa kojima se susreću u Francuskoj, Njemačkoj ili Švicarskoj.

Francuska je, podsjetimo, muslimanskim učenicima zabranila da nose marame u učionicama, dok Švicarska ne dopušta gradnju minareta na džamijama. U Njemačkoj muslimanskim doseljenicima nije bilo dozvoljeno da dobiju državljanstvo sve do 1990. godine.

Izvještaj Instituta ukazuje na to da 55 posto evropskih muslimana vjeruje da je u posljednjih pet godina porasla vjerska i rasna diskriminacija na ovom kontinentu.