Svijet
0

Britanski mornari koji su bili zatočeni u Iranu optuženi za "nedostojnu komercijalizaciju"

FENA
Nakon oštrih protesta britanska je vlada u ponedjeljak navečer ukinula dozvolu izdanu vojnicima koji su bili zatočeni u Iranu da priče o svojim doživljajima prodaju medijima.

Britanski ministar obrane Des Browne izjavio je kako vlada ponovo razmatra dozvolu koju je prije dva dana dala skupini od 15 marinaca da priče o svom zatočeništvu u Iranu prodaju medijima.

Dozvola, koju je vlada marincima izdala u subotu, "nije donijela zadovoljavajuće rezultate", kazao je Browne.

Prema izvješćima medija, dozvolu vojnicima koje su iranske vlasti uhapsile 23. marta i oslobodile nakon 13 dana, lično je izdao upravo ministar obrane Browne.

Priče marinaca o danima provedenim u iranskom zatočeništvu koje su na uskrsni ponedjeljak objavili razni britanski listovi i tabloidi izazvale su burne reakcije i negodovanje oporbe, vojnih krugova ičlanova obitelji vojnika poginulih u Iraku i Afganistanu. U javnosti su čak otvoreno iznesene sumnje u vjerodostojnost tih "ispovjesti".

Marinci su optuženi za "nedostojnu komercijalizaciju" svega što su proživjeli u službi domovine, ali i tragičnih pogibija mnogih njihovih kolega u Iraku i Afganistanu.