Svijet
17

Britanski mladi ljekari u štrajku, hiljade operacija otkazano

Klix.ba
Oko 4.000 operacija i drugih medicinskih procedura otkazano je širom Engleske kao posljedica 24-satnog štrajka mladih ljekara. Ambulante također otežano rade jer 38.000 članova Britanske medicinske asocijacije štrajkuje zbog prijetnje vlade novim ugovorom.

Mladi ljekari pružit će samo hitnu pomoć. Specijalizanti će pokrivati njihove zadatke koliko budu mogli. Anne Rainsberry izu NHS Engleska kazala je da pacijent ne trebaju bit zabrinuti jer će dobiti kvalitetnu njegu.

"Planiramo nastaviti sa liječenjem hitnih slučajeva. Ukoliko su operacije otkazane, bit će stavljene ponovo na raspored što prije", rekla je Anne.

Više od 1.000 pacijenata prebačeno je za druge termine, a strahuje se da će ispaštati pacijenti koji imaju zakazane testove poput CT-a na koji se dugo čeka.

Prema predloženom ugovoru, smanjuju se novčane premije za noćni rad i rad vikendom, ali povećava se osnovica plaće. Vlada je rekla da će to pomoći bolnicama da pruže sedmodnevnu uslugu pacijentima. No, ljekari vjeruju da će to smanjiti njihova primanja dugoročno, te da će biti uklonjeni zaštitni mehanizmi koji sprječavaju da rade prekovremene sate.

Ljekari koji štrajkuju ističu da je ovakav ugovor opasan i po pacijente jer bi ljekari radili previše sati što bi ih moglo ugroziti. Ovo je prvi od tri planirana štrajka. Ljekari će 26. i 27. januara primati samo hitne slučajeve, kao i 10. februara.