Svijet
0

Britanski listovi hvale jučerašnji protest u Pekingu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Olimpijske igre, pred sutrašnju ceremoniju otvaranja u Pekingu, dominiraju britanskom štampom u četvrtak.

Svi listovi hvale jučerašnji protest britansko-američke četvorke koja je, i pored svih mjera kineskih snaga sigurnosti, uspjela da se popne na bandere pored samog Olimpijskog stadiona i razvije tibetanske zastave i transparente s natpisom "Jedan svijet, jedan san - slobodan Tibet", što je parafraza zvaničnog slogana igara "Jedan svijet, jedan san".

Times, u redakcijskom komentaru na temu protesta uopće, piše da je "teško ne poštovati poduhvat četvorice mladih demonstranata suočenih s moćnom kineskom sigurnosnom mašinerijom".

"Njihov uspeh je podsjetnik na to šta sloboda stvarno treba da znači", piše Times.

U sličnom, po kineske vlasti kritičnom tonu, Financial Times piše o "incidentu" u Pekingu u kojem je oko 20 hiljada "razdraganih i ponosnih" Kineza uzaludno čekalo da vidi olimpijsku baklju, koja je na kraju, iz sigurnosnih razloga, skrivena od njih u obližnjem "Rajskom hramu" u kojem se, međutim, zato nalazio veliki broj TV ekipa.

"Nemoguće je posumnjati da je Kinezima stalo do Igara ili u njihovu i više nego efikasnu organizaciju Igara. Međutim, ovaj incident je znak da fantastičan doček za međunarodnu elitu nije pouzdan indikator tretmana običnih Kineza", konstatira Financial Times.

Independent, u uvodniku, piše da su Olimpijske igre "važne" uprkos svim njihovim problemima, kao što su pretjerana komercijalizacija i rašireni doping.

"Olimpijske igre su jedinstvene po tome što daju priliku tzv. manjim sportovima da barem jednom u četiri godine budu u centru pažnje svjetske javnosti."

"Učesnici tih sportova ne bore se za novac, već za čistu radost toga da budu "brži, viši ili jači" od svojih suparnika" i zbog njih nije pogrešno reći da plemeniti ideali Pierrea de Coubertina i dalje žive iako možda samo u sjenci velike olimpijske korporacijske mašine", piše Independent.