Svijet
0

Britanski dnevnici otvoreno o svojim političkim simpatijama

FENA
Nick Clegg iz strake liberalnih demokrata (Foto: AP)
Nick Clegg iz strake liberalnih demokrata (Foto: AP)
Dok se izbori u Britaniji ubrzano približavaju, posljednji predizborni napori lidera glavnih stranaka dominiraju londonski listovima, koji za vikend otvoreno obznanjuju svoje političke simpatije.

The Guardian, inače tradicionalno list laburista, otkriva da sada podržava liberalne demokrate jer smatra kako se samo njima može vjerovati da će "održati pritisak" u vezi s reformom izbornog sustava, u korist proporcionalnog predstavljanja.

The Times, usprkos tome što u subotu donosi intervju s Tonyjem Blairom, u kojem bivši laburistički premijer apelira na čitatelje ovog lista da ne glasaju za Liberalno-demokratsku stranku jer time pomažu konzervativcima, obznanjuje svoju podršku torijevcima, prvi put u posljednjih 18 godina.

List objašnjava da se zalaže za politiku konzervativaca u oblasti javne potrošnje.

Premijer Gordon Brown rekao je Daily Telegraphu, u prvom javnom osvrtu na nedavni incident koji ovaj list prenosi na naslovnici, da je platio vrlo visoku cijenu zato što je udovicu koja se žalila na imigraciju nazvao zadrtom.

"Nekad se dogodi da nešto kažete nepromišljeno, u pogrešnom trenutku i za to platite veoma visoku cijenu. Desi se da kažete stvari koje poslije požalite. Ja sam osobno platio vrlo visoku cijenu zbog toga", rekao je Brown.

Ovaj gaf bi se mogao ispostaviti kao izuzetno štetan za laburiste, koji strahuju da je ovaj nemili događaj već nanio veliki udarac ugledu stranke među njenim tradicionalnim biračima, u koje je (bar dosad) spadala i dotična udovica, kao i imati demoralizirajući efekt na stranačke aktiviste u završnici kampanje, konstatira Telegraph.

Financial Times prenosi da je raspoloženje u laburističkoj stranci na najnižim granama, te da se neki sada očajnički uzdaju u vjeru da u Britaniji postoji "skrivena rezerva" laburističkih pristalica.