Svijet
0

Britanski dnevnici o napadu na aerodrom u Glasgowu

FENA
Subotnji napad na glazgovski aerodrom tema je koja dominira naslovnim stranama svih britanskih listova u nedjelju.

Listovi konstatiraju da je jučerašnji napad automobilom bombom na glazgovskom aerodromu, poslije neuspjelih sličnih napada u Londonu, označio početak organizirane terorističke kampanje u Britaniji.

Observer postavlja pitanje: kako su bombaši uspjeli da se "provuku kroz mrežu" kad su sigurnosne službe već mjesecima znale za plan o postavljanju automobila bombi?

List također prenosi da su petorica osumnjičenih simpatizera Al-Qaide, koji su od 2005. pod nadzorom policije, uspjeli da nestanu, a navodi i da je u Britaniji trenutno aktivno 50 islamističkih ćelija, te da je oko 300 ekstremista pod stalnom prismotrom.

Još jedan mogući razlog što su islamisti odabrali baš ovaj moment je to što žele da kažu: "Promijenili ste premijera. Pa šta onda? Naša borba se ne tiče sitnih promjena u vašoj politici, to je borba između dobra i zla", piše Observer.

Sunday Telegraph, u svom uredničkom komentaru, naglašava da Britanija mora da se konfrontira s "islamističkom ideologijom mržnje", a ne da je tolerira. Vlada do sada nije željela da prepozna istinsku prirodu te ideologije, ali jedina nada u mirnu i tolerantnu budućnost leži u iskorjenjivanju radikalnog islamizma u Britaniji, zaključuje ovaj list.