Svijet
0

Britanski desničar: Breivik nije vuk samotnjak

SRNA
Aktivista britanske krajnje desnice Paul Ray izjavio je tokom ispitivanja u norveškoj policiji da smatra da Norvežanin Anders Behring Breivik, koji je priznao da je 22. jula ubio 77 ljudi, nije bio vuk samotnjak, prenosi britanski dnevnik "Telegraph".

"Ne vjerujem da je Breivik bio vuk samotnjak. On je dio većeg pokreta koje ima sopstveni plan rada. Policija je veoma zainteresovana za britanske ćelije. Pitali su me da li sam bio na čelu neke od njih", rekao je Ray, koji nije naveo druge detalje.

Smatra se da je Ray neimenovani "mentor" kojeg Breivik pominje u manifestu koji je objavio na internetu neposredno prije izvršenja napada. 

 Opisujući sebe kao krstaša u ratu protiv multikulturalizma i islama, Breivik u manifestu naveo da je imao "relativno blizak odnos" sa Englezom, kojem je dao pseudonim Richard, koji mu je postao mentor. 

Breivik je u dokumentu govorio o postojanju tajnih ćelija iz kojih on dolazi i novom redu "Vitezova templara". 

Međutim, Ray je u intervjuu za norvešku televizijsku stanicu NRK rekao da nije bio u kontaktu sa Breivikom. 

Ray, koji je na čelu pokreta "Vitezovi templari" i ima blog "Richard Lavlje Srce", rekao je da je prepoznao sebe u Breivikovim opisima, ali je  napade nazvao "čistim zlom".
Breivik je 22. jula obučen u policijsku uniformu i naoružan pištoljima i puškama izvršio masakr nasumično pucajući na učesnike omladinskog kampa na ostrvu Utoja, gdje je ubio 69 ljudi. 

Prethodno je ispred zgrade parlamenta, aktivirajući kombi bombu ubio osam ljudi. 

U manifestu objavljenom na internetu, koji sadrži 1.500 stranica, on je kritikovao vladajuću norvešku Laburističku stranku zbog podrške muslimanskoj integraciji i multikulturalizmu.