Svijet
0

Britanski budžet za 2008. ne voli one koji voze, piju i puše

FENA
Budžet koji je u britanskom parlamentu obrazložio ministar finansija Alistair Darling potvrdio je mjeru do koje sudbina Britanije zavisi od drugih, smatra u četvrtak komentator The Guardiana.

Pokazalo se da je njime zemlji, iako najavljivan kao svojevrsni "zeleni" pokušaj da se finansijskim mjerama udari na klimatske promjene, predočen smjeli pokušaj britanskog nošenja s dramatičnim promjenama u ekonomskoj klimi oličenoj nevoljama na globalnim finansijskim tržištima.

Iako je u pozadini prijedloga Alistaira Darlinga nesigurni svjetski finansijski sistem, usporavanje britanske privrede i državna kasa prenapregnuta do pucanja, primjećuje Guardian, ministar finansija ipak je britanskoj privredi, u ovim reklo bi se i previše zanimljivim vremenima, ponudio prilično dosadan budžet.

S druge strane, skoro svi listovi nastoje da što plastičnije objasne čitaocima šta će novi državni proračun značiti za njihov svakodnevni život: za ono što voze, piju i kupuju.

The Independent konstatira da će vozači i ljubitelji dobre čašice ministra finansija snabdjeti novcem kojim će jednokratnim povećanjem prinadležnosti obradovati penzionere.

Od Timesa, preko Daily Telegrapha do Financial Timesa svi dnevnici upozoravaju čitaoce da će im od nedjelje pinta piva biti skuplja za četiri penija a čašica votke za više od pola funte, ionako preskupe cigarete još skuplje.

I da će od 2010. godine svi kupci velikih automobila koji zbog visoke potrošnje goriva ispuštaju više ugljičnog dioksida, dakle džipova ili proždrljivijih četverotočkaša prestižnijih marki, morati i da mnogo, mnogo dublje zavuku ruku u džep kada ih budu plaćali. Čak i do hiljadu i dvjesta eura više nego danas.