Tragična smrt
0

Britanski avanturist oslijepio na Mount Everestu i ostavljen da umre

FENA
Peter Kinloch prije smrti
Peter Kinloch prije smrti
Britanski avanturist, 28-godišnji IT stručnjak Peter Kinloch, preminuo je na najvišem vrhu svijeta.

Nesretni Kinloch penjao se na Mount Everest iz humanitarnih razloga, u sklopu kampanje sakupljanja novca za OCD Action. Namjera je mu je bila osvojiti sedam najviših vrhova na svih sedam kontinenata (tzv. Seven Summit Challenge).

Kinlocha su njegove kolege morale ostaviti za sobom kako i sami ne bi nastradali. Uoči dolaska na sam vrh, Kinloch je počeo teturati i žaliti se da ne vidi dobro. Nekoliko Šerpa priskočilo mu je u pomoć te su 12 sati proveli pokušavajući ga osposobiti u ledenim uvjetima. Napori su bili uzaludni, nisu ga više mogli nositi i morali su se suočiti sa stravičnom odlukom da ga moraju ostaviti i prepustiti ga njegovoj sudbini jer će u protivnom i sami stradati.

Kinloch je, inače, bio vrstan planinar u odličnoj fizičkoj kondiciji i već je osvojio nekoliko najviših vrhova svijeta. Najveća želja bila mu je popeti se na Mount Everest.

U britanskoj humanitarnoj organizaciji OCD Action, koja se bavi opsesivno-kompulzivnim poremećajima, kažu da je umro ispunjavajući svoj san, prenosi u srijedu portal Dnevnik.hr.