Svijet
0

Britanski admiral brani mornare

FENA
Zapovjednik britanske ratne mornarice admiral Jonathon Band kazao je u petak da će biti razmotren način na koji jedinice pod njegovim zapovjedništvom djeluju u Perzijskom zalivu nakon što su iranske snage 23. marta u toj oblasti zarobile 15 britanskih mornara i marinaca.

Admiral Band je za BBC rekao da će uslijediti potpuna revizija dosadašnje procedure kako bi se osiguralo da se slični incidenti više nikada ne ponove te dodao da će mornarica najvjerovatnije s posebnom pažnjom razmotriti dosadašnji način obuke svojih pripadnika.

Osvrćući se na ponašanje zarobljenika u iranskom zatočeništvu, amdiral Band je rekao da su oni, imaju li se u vidu okolnosti pod kojima su zarobljeni i snaga protivnika, donijeli ispravnu odluku kada nisu pružali otpor.

Mislim, dodao je zapovjednik Kraljevske ratne mornarice, da su se oni ponašali krajnje razumno.

Petnaest britanskih mornara vratilo se u četvrtak u zemlju nakon što su skoro dvije sedmice proveli u iranskom zarobljeništvu.

Teheran tvrdi da su oni zašli u iranske teritorijalne vode kada su zarobljeni, ali britanska strana insistira da su se pripadnici njezine mornarice nalazili u iračkim vodama.

Admiral je istovremeno potvrdio da je Britanija privremeno suspendirala provjeru trgovačkih brodova koji plove spornim vodama.

Oslobođeni mornari i marinci trenutno višim oficirima i pripadnicima britanskih obavještajnih službi objašnjavaju okolnosti pod kojima su zarobljeni.

Članovi porodica nekih od iranskih zarobljenika kažu da su pojedini mornari i marinci tokom zatočeništva u Iranu bili izolirani od svojih kolega.

Britanski premijer Tony Blair porekao je da je s Teheranom bila ostvarena bilo kakva nagodba da bi se omogućilo sloboda za petnaest britanskih mornara i marinaca. On je, međutim, dodao da su s Iranom otvorene neke zanimljive linije komunikacije koje je razumno ostaviti otvorenim.

Britanija je porekla iransku tvrdnju da se izvinila za, kako Teheran tvrdi, upad u iranske teritorijalne vode.

Sjedinjene Države su u međuvremenu pozdravile povratak britanskog vojnog osoblja u zemlju.

Bilo je spekulacija da hapšenje britanskih mornara ima veze sa zatvaranjem pet Iranaca optuženih za podršku pobunjenicima, koje su uhapsile američke snage u Iraku.

Američki ministar odbrane Robert Gates izjavio je, međutim, da SAD trenutno ne namjerava osloboditi tih pet osoba.

Petnaest britanskih mornara koji su bili zarobljeni u Iranu stiglo je u četvrtak u London. Oni su u uniformama najprije pozirali pred fotografima, da bi se potom ukrcaali u vojne helikoptere kojima su prebačeni u jednu vojnu bazu na jugu Engleske.

Izražavajući radost i zadovoljstvo zbog povratka otetih mornara, britanski premijer Tony Blair je istaknuo: "Uspeli smo obezbijediti oslobađanje naših ljudi i brže nego što su mnogi očekivali, i to smo učinili, hoću to da naglasim, bez ikakvog sporazuma, bez pregovora, bez bilo kakvog dogovora. Na samom početku smo jasno stavili do znanja da ne namjeravamo pregovarati, i sve vrijeme smo se držali toga čvrstog stava."

Britanski vojnici pušteni su na slobodu u srijedu, kada je iranski predsjednik Mahmud Ahmedinedžad objavio da je njihovo oslobađanje "poklon Irana britanskom narodu povodom Uskrsa i rođendana poslanika Muhammeda".

Vanjskopolitički urednik BBC-a ističe da je Iran, iako nije dobio javno izvinjenje Britanije koje je tražio, zabilježio "zapanjujuću propagandnu pobjedu".