Svijet
18

Britanske i američke vlasti znaju identitet maskiranog IDIL-ovog ubice

Klix.ba
Britanske i američke vlasti tvrde kako im je poznat identitet "Jihadi Johna", maskiranog IDIL-ovog ubice dva američka novinara.

Antiteroristička policija namjerava uhapsiti najmanje 12 Britanaca povezanih sa IDIL-ovim ubicom, muškarcem po imenu "Jihadi John", koji na dva video snimka odrubljuje glavu američkim novinarima Jamesu Foleyu i Stevenu Sotloffu.

I britanske i američke vlasti kažu kako im je identitet ubice poznat, te ga namjeravaju otkriti u sljedećih nekoliko dana. Ubica je navodno jedan od četiri člana britanske ekstremističke skupine pod nazivom "Beatles", a koji drže taoce u Siriji. Stručnjacima za terorizam iz Velike Britanije i Sjedinjenih Američkih Država identitet trojice njih je već poznat, piše Mirror, te su u potrazi za njima.

FBI tim, koji je prošlog mjeseca otputovao u Veliku Britaniju, dosad je uspio identificirati 12 osoba za koje se vjeruje kako su novcem i kontaktima pomogli Jihadi Johnu da otputuje u Siriju.

"99,9 posto smo sigurni ko je John, no istražitelji žele da rašire svoju mrežu djelovanja u Velikoj Britaniji", kazao je američki izvor za medije.

Podsjećamo, IDIL je prošlog mjeseca objavio uznemirujući video koji prikazuje odrubljivanje glave američkom novinaru Jamesu Foleyu. Prošle sedmice se pojavio još jedan, video snimak koji prikazuje pogubljenje još jednog američkog novinara, Stevena Sotloffa.

Vlasti se sada trude da spase život još jednog taoca, Britanca Davida Hainesa, za kojeg je maskirani ubica kazao kako je njegova sljedeća žrtva. Hainesa su IDIL-ove pristalice otele u martu prošle godine iz kampa za izbjeglice u sjevernoj Siriji, gdje je radio kao humanitarac.

Zdravstveno stanje Davida Hainesa je izuzetno teško, boluje od akutnog gastritisa i drugih zdravstvenih problema usljed zatočeništva. Njegova supruga Dragana živi u Hrvatskoj sa njihovom četverogodišnjom kćerkom, dok njegova porodica u Škotskoj željno očekuje novosti.

Izvori kažu kako je okruženje u kojem ga drže "živi pakao", te da su ga zvjerski mučili, posebno tokom prvih šest mjeseci.