Svijet
0

Britanske džamije šire poruke mržnje, pokazala tajna istraga

Sarajevo-x.com
Tajna istraga otkrila je dokaze o širenju islamskog ekstremizma u nekoliko većih britanskih džamija i muslimanskih institucija, objavljeno je na britanskoj televiziji Channel 4.

Tajni video snimak prikazuje muslimanske propovijednike kako nagovaraju sljedbenike da se trebaju pripremati na džihad, da djevojke koje ne žele da nose veo treba udarati te da trebaju stvoriti "državu unutar države". Također propovijedaju kako treba odbaciti britanske zakone a prihvatiti samo one koje propisuje islam.

Vođe islamske zajednice iskazale su zabrinutost zbog njihovih aktivnosti te izjavili kako nisu znali da se takva mržnja podmeće vjernicima.

U džamiji u Sparkbrooku, hodža je snimljen kako hvali talibane. Komentarisao je vijest o britanskom vojniku islamske vejroispovijesti koji je poginuo boreći se protiv talibana, te osudio one koji nisu na njihovoj strani.

U drugoj džamiji govorilo se o odbacivanju neislamskih zakona. “Mi moramo vladati svojim narodom i moramo vladati drugima.”, rekao je hodža Ijaz Mian.

Odgovorni iz Britanske islamske misije (UKIM) izjavili su da oni kao velika organizacija održavaju različite programe u džamijama diljem zemlje. “Jako smo zabrinuti zbog ovoga. Naredili smo svim našim ograncima da ne dopuštaju onima sa tako radikalnim i fundamentalističkim stavovima da javno nastupaju. Njihovi stavovi nisu i naši stavovi.”, dodali su.