Svijet
0

Britanska vlada podijeljena u pitanju novih prava homoseksualaca

FENA
Britanska vlada podijelila se u dva oštro suprotstavljena tabora, piše u nedjelju na naslovnci The Observer, nakon što su premijer Tony Blair i ministrica Ruth Kelly, inače pobožna katolkinja, blokirali planove da se školama, kompanijama i drugim ustanovama zabrani da odbiju usluge ljudima homoseksualne orijentacije.

Vjerske škole i agencije za usvajanje djece tražile su da budu izuzete iz predloženog zakona i Tony Blair, čije je troje djece pohađalo katoličke škole, pokazao je razumijevanje za njihovu zabrinutost.

Po predloženom zakonu, čiji je cilj da se spriječi diskriminacija homoseksualaca, ustanovama koje odbiju pružiti usluge (naprimjer, hotelu koji odbije izdati sobu homoseksualnom paru) prijeti krivično gonjenje. Isto bi se odnosilo i na gej bar koji bi odbio primiti heteroseksualne mušterije.

Katoličke škole i agencije za usvajanje prve su se usprotivile predloženim mjerama. Škole strahuju da bi morale usvojiti nove programe seksualnog obrazovanja, a agencije za usvajanje kako bi bile prinuđene da, i protiv svojih uvjerenja, dozvole homoseksualnim parovima da usvajaju djecu.

Razlike u stavovima između laburista liberalnih uvjerenja, koji se zalažu za što brže usvajanje novog zakona, i njihovih kolega s vjerski obojenim stavovima, još jednom su došle u prvi plan, piše The Observer.