Svijet
0

Britanska vlada izgubila podatke o hiljadama zatvorenika

FENA
Konsultantska kuća koju je angažirala britanska vlada izgubila je fleš-memoriju s ličnim podacima o svim pritvorenicima koji se nalaze u zatvorima u Engleskoj i Velsu, što je još jedan u seriji sigurnosnih propusta vlade u Londonu u proteklom periodu.

Konsultantska kuća PA Consulting je u ponedjeljak obavijestila britansko ministarstvo unutrašnjih poslova, s kojim je imala ugovor, da je moguće da su izgubljeni lični podaci o 10.000 višestrukih prestupnika i svih 84.000 zatvorenika koji su na izdržavanju kazne u zatvorima širom Engleske i Velsa.

Ministarstvo je naredilo da se hitno provede istraga, ističući da su informacije o zatvorenicima šifrirane, pa potom sačuvane na fleš-memoriji i predate londonskoj konsultantskoj kući.

Još nije jasno kako je došlo do gubitka fleš-memorije na kojoj su se nalazila imena, adrese i datumi rođenja svih zatvorenika u Engleskoj i Velsu, kao i lični podaci još 33.000 kriminalaca sa šest ili više osuda.

Opoziciona Konzervativna stranka je saopćila da je vlada nesposobna da sačuva sigurnost građana, upozorivši da bi ovaj gubitak mogao da dovede do toga da zatvorenici zatraže odštetu.

"Britanski poreznici će biti bijesni ako budu primorani da isplate odštetu teškim kriminalcima", navela je ta stranka.

Ministar unutrašnjih poslova u opozicionoj "vladi u sjenci" David Greew ocijenio je da je riječ o ogromnom propustu u obavljanju dužnosti.

"Što je još skandaloznije, ovo nije prvi put da je vlada pokazala da nije u potpunosti sposobna da zaštiti visoko osjetljive podatke", rekao je Greew, prenio je BBC.

Najnoviji skandal ove vrste je jedan od većih poslije prošlogodišnjeg gubitka ličnih podataka skoro polovine stanovništva zemlje, što je ujedno bio i najveći sigurnosni propust u historiji Velike Britanije.

Tada su izgubljeni podaci o bankovnim računima i socijalnim beneficijama 25 miliona ljudi kada su dva kompjuterska CD-a s kopijama tih informacija nestala u internoj pošti između dva odjeljenja Poreske službe.

Vlada britanskog premijera Gordona Browna se i prošlog mjeseca našla na muci kad su lopovi ukrali tri hiljade blanko britanskih pasoša i formulara za britanske vize iz jednog kombija kod Manchestera.