Sunday Times
0

Britanska vlada bi uvela porez na prihode bogatih stranaca

FENA
Foto: AFP
Foto: AFP
Financijske teme zaokupljaju naslovnice britanske štampe u nedjelju, a Sunday Times piše o planovima vlade da uvede porez na prihode bogatih stranaca koji žive u Britaniji iako im to službeno nije stalno boravište.

Sunday Telegraph prenosi intervju s premijerom Davidom Cameronom u kojem on odbacuje mogućnost smanjenja poreza na dohodak "pritiješnjene" srednje klase, dok The Independent, uz fotografije četiri najviše plaćena bankara, sarkastično ponavlja vladinu krilaticu o zajedničkom nošenju tereta mjera štednje.

Telegraph prenosi Cameronov objašnjenje da ne može smanjivati poreze u trenutku kada pokušava smanjiti proračunski deficit, iako su milioni porodica suočeni s rastućim cijenama i mogućnošću gubitka posla.

Premijer i dalje odbacuje tzv. Plan B (odustajanje od drastičnih mjera štednje) usprkos tome što je britanska ekonomija zabilježila pad od 0,5 posto u posljednjem kvartalu prošle godine, potičući nova strahovanja od W-recesije (dvostrukoga uzastopnog pad gospodarstva), piše Telegraph.

U naporu da napuni državnu kasu, ministarstvo financija najavljuje kako je vrijeme da se bogati biznismeni, poput vlasnika Chelseaja Romana Abramoviča i čeličnog magnata Lakshmija Mittala, oporezuju, odnosno, da i Britanija i njeni građani počnu da bar minimalno profitiraju od njihovog bogatstva.

Ovoj mjeri će se sigurno usprotiviti u londonskome poslovnom središtu Cityju, iz strahovanja da bi takva mjera mogla dovesti do odlaska onih najbogatijih koji su potrebni jer, kako financijski stručnjaci uvijek ponavljaju, upravo oni guraju ekonomiju unaprijed, prenosi Sunday Times.