Velika Britanija
0

Britanska štampa protiv uvođenja šerijatskog prava

FENA
Spor koji je izazvao poziv poglavara Anglikanske crkve da se u Velikoj Britaniji dozvoli upotreba nekih dijelova šerijatskog prava u ovoj je državi izazvao veliku medijsku pažnju i osudu javnog mnijenja te medija.

Pored gotovo jednoglasne osude nastupa dr. Rowana Williamsa kao nepromišljenog i duboko štetnog, listovi pišu o raznim negativnim aspektima života muslimanskog stanovništva u Britaniji.

The Independent on Sunday na naslovnici objavljuje podatak da se godišnje zabilježi 17.000 ozbiljnih napada na žene u muslimanskoj zajednici koji se često završavaju tzv. "ubistvima iz časti".

Štaviše, policija upozorava da je ovaj broj čak 35 puta veći od prijavljenog broja slučajeva, te da su žrtve često mlade djevojke koje su pod prisilom da stupe u ugovorene brakove, a da su izvršitelji napada i ubistava najčešće muževi, očevi ili drugi muški članovi šire porodice.

Independent u svom uredničkom komentaru zaključuje da je skandal "ubistava iz časti" vidljiva krajnost potkulture koja potčinjava ženu u ime određenog shvatanja vjere, te da se mora odrediti granica prihvatljivosti ovako pogrešno definiranog multikulturalizma.

The Sunday Times na naslovnici objavljuje upozorenje britanskih ministara da brakovi među bliskim srodnicima koji se prakticiraju u nekim muslimanskim zajednicima dovode do porasta broja genetskih poremećaja kod novorođenčadi rođenih u Britaniji.

Britanski ministar za zaštitu okoliša kaže da je čak polovina brakova u pakistanskoj zajednici u Britaniji sklopljena između braće i sestara od tetke, ujaka ili strica te da veliki procent djece rođene iz tih brakova pati od teških genetskih poremećaja.

Ovo je osjetljiva tema koju niko ne želi spominjati, kaže ministar Phil Woolas, mada su liječnici dužni upozoriti mlade supružnike iz iste šire porodice na opasnosti kojima se izlažu.