Svijet
0

Britanska štampa o sjevernokorejskoj nuklearnoj probi

FENA
"Sjeverna Koreja prkosi svijetu", "Čas kada je Sjeverna Koreja postala nuklearni igrač", "Proba ujedinila svijet u osudi", "Trenutak koji je potresao svijet", naslovi su koji u utorak dominiraju prvim stranicama londonske štampe, uz neizbježno pitanje u svim uvodnicima - šta dalje?

Rat je malo vjerovatan, piše Financial Times, jer Amerika za taj rat nema stomak, dalje ekonomske sankcije neće nauditi Kim Jong Ilu, a još više će iznuriti stanovništvo.

Ključ za rješenje ove nuklearne krize, ističe list, drži Peking, koji se isuviše dugo uzdržavao da 'destabilizuje' Sjevernu Koreju, pravdajući to strahom od najezde tamošnjeg stanovništva u Kinu i mogućom ujedinjenom Korejom kao snažnim američkim saveznikom u susjedstvu.

Kineski lideri moraju da shvate da je nestabilni, a sada i nuklearno naoružani režim iz Pjongjanga, prijetnja regionu, a da Južna Koreja izlazi iz američke orbite i prilazi ekonomski sve jačoj Kini.

Ako sjevernokorejski režim mirno padne, zemlju bi - nalik na ujedinjenje Njemačke iz devedesetih - neminovno preuzela razvijenija Južna Koreja, nastavlja Financial Times.

Iako će Pekingu možda teško pasti odlazak jednog od rijetkih preostalih ideoloških saveznika, ujedinjena Koreja bila bi zemlja koja shvata cijenu i odgovornost posjedovanja nuklearnog oružja, poput Ukrajine i Južne Afrike, koje su ga se oslobodile po završetku hladnog rata.

Alternativa je status quo - prkosna Sjeverna Koreja koja razvija nuklearni arsenal i ne obazire se na postepene ekonomske sankcije, a to ni za koga nije prihvatljivo, zaključuje list.

U nizu tekstova na sličnu temu, londonski dnevnici bave se i 'Dragim vođom', što je zvanična državna titula sjevernokorejskog lidera Kim Jong Ila.

Držeći apsolutnu vlast u jednom od najopasnijih regiona na svijetu, Kima zaklanja propagandna magla, tajnovita poput samog sjevernokorejskog nuklearnog programa, piše Independent.

Dopustio je da mu se glas javno emituje samo jednom, prije osam godina, kada je povodom vojne parade u Pjongjangu rekao: 'Slava korejskoj narodnoj armiji'.

Diktator "pustinjskog kraljevstva", što je nadimak Sjeverne Koreje, samo je tri puta izašao iz zemlje i krajnje rijetko prima goste iz inostranstva.

Južnokorejska obavještajna služba, koja ga je svojevremeno predstavljala kao ludaka, alkoholičara i plejboja koji na raspolaganju ima ženski 'vod za uživanje', odnedavno je ublažila retoriku, opisujući ga nedavno kao 'stručnjaka za kompjutere', dok je jedan južnokorejski zvaničnik izjavio da Kim ima koeficijent inteligencije genija.

Ali, kako dodaje Guardian, iza svih priča o ekscentričnosti Kim Jong Ila stoji i njegova mračna strana

Dvadeset i dva miliona stanovnika Sjeverne Koreje žrtve su političkog sistema u kojem se hapsi bez suđenja, muči i tjera u radne logore.

Od izgladnjelosti i propale ekonomije umrle su stotine hiljada, ako ne i milioni ljudi.

Tokom najtežih perioda gladi, stanovništvu se poručuje da mora da istraje u 'napornom maršu', kakav je sada, zbog međunarodne odlučnosti da Kim Jong Il bude kažnjen sada vjerovatno ponovo na pomolu, piše Guardian.