Svijet
0

Britanska štampa o napadima u Londonu i Glasgowu

FENA
Policija traga za najmanje još jednom osumnjičenom osobom umiješanom u tri neuspjela napada u Londonu i Glasgowu, dok ih je pet uhapšeno, među njima dva ljekara, izvještava u ponedjeljak britanska štampa.

Svi listovi, čiji se izvještaji uglavnom zasnivaju na policijskim izvorima, smatraju da ćelija koja se nalazi iza tih neuspjelih napada nije u cijelosti razbijena.

Policija je uhapsila pet osoba. Dvije osobe su uhapšene u Glasgowu na mjestu napada na aerodromu. Jedan 26-godišnji muškarac i 27-godišnja žena bili su u noći od subote na nedjelju na autoputu Cheshire.

Uhapšeni muškarac na autoputu je bio bolnički ljekar koji je stanovao u Newcastle-under-Lyme a radio je u bolnici Sjevernom Staffordshireu.

Prema Daily Telegraphu, ovaj ljekar je porijeklom Libanac. Sun ga predstavlja Irancem a Daily Mail Jordancem.

Drugi muškarac je uhapšen u nedjelju u Liverpoolu.

BBC je izvijestio da su uhapšeni osumnjičeni s Bliskog istoka, suprotno prvim iskazima na aerodromu u Glasgowu koji su govorili o osobama indijsko-pakistanskog porijekla.

Ministrica unutarnjih poslova Jacqui Smith u ponedjeljak ujutro je nazvala spekulacijama informacije prema kojima nijedan od uhapšenih osumnjičenika nije Britanac.

Prema The Timesu i The Guardianu, jedan od dvojice počinilaca napada na aerodrom u Glasgowu je također bio ljekar koji je radio u Kraljevskoj Alexandra bolnici u Paisleyu, blizu Glasgowa.

Šef protuterorističkog odjela Scotland Yarda Peter Clarke je saopćio da istraga "izuzetno brzo" napreduje te da su "evidentne" veze između tri napada.

Dvije autobombe su pronađane u petak blizu Picadilly Circusa u centru Londona, vrlo posjećene četvrti i tokom noći. Jedno vozilo se nalazilo sasvim blizu diskoteke.