Svijet
0

Britanska štampa o Karadžiću

FENA
Predsjednik Srbije Boris Tadić i njegova reformistička vlada pokazali su hapšenjem Radovana Karadžića da su izabrali evropsku budućnost Srbije, ali da li će i Evropa izabrati njih?, pita se Peter Preston, autor komentara u Guardianu.

Zapadni lideri su se prošle sedmice radovali poslije Karadžićevog hapšenja, ali sada nikako da isto tako glasno kažu ono što svaka vlada u Evropi šapuće, a to je da se projekt Evropske unije ne može smatrati završenim dok se u njoj ne nađu i zemlje zapadnog Balkana.

Čemu onda šaputanja i odgađanja? Poslije Miloševića i Karadžića niko ko je je iole ozbiljan o ratu, miru i napretku ne vjeruje da Balkan može vječno da visi u zraku, piše Peter Preston u Guardianu.

Times piše kako su hapšenju Radovana Karadžića i Stojana Župljanina prethodile bitne kadrovske promjene u srpskim službama sigurnosti.

List donosi i tekst o Draganu Karadžiću, tridesetogodišnjem nećaku Radovana, koji je s ponosom priznao da je proteklih šest godina pomagao svom stricu i da je spreman da odleži dvije godine ako bude osuđen za pomaganje osumnjičenom za ratne zločine.

Dragan Karadžić je, prema pisanju Timesa, objasnio kako su on i njegov stric komunicirali SMS porukama. Radovan bi mu rekao šta mu je potrebno, a on bi se onda pobrinuo da to i dobije.

Karadžićev nećak dalje je objasnio kako je izbjegavao one koji su ga pratili tako što je mijenjao taksi dva do tri puta prije nego što bi stigao do strica.