Svijet
0

Britanska štampa o jučerašnjem navodnom pokušaju zavjere

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Britanska štampa danas je u znaku terorističke zavjere i pokušaja da se aktivira tečni eksploziv na više letova između Velike Britanije i SAD-a.

Centralna banka Engleske zamrzla imovinu 19 osumnjičenika za umiješanost u jučerašnju terorističku zavjeru, a specijalna antiteroristička jedinica trenutno ispituje 24 osumnjičenih, prenio je britanski BBC.

Britanski ministar unutrašnjih poslova John Reid izjavio je da je "policija uvjerena da su uhapšeni glavni akteri jučerašnjeg pokušaja zavjere".

Londonski Daily Telegraph piše da će "jučerašnji dan drame, haosa i patnje zauvijek promijeniti zračni saobraćaj" i da je plan terorista bio da u prekookeanske letove unesu eksplozivne naprave prikrivene u bocama bezalkoholnih pića i u šećeru, pa je sada putnicima koji polijeću s britanskih i američkih aerodroma zabranjeno da nose bilo kakvu tečnost u ručnom prtljagu.

List prenosi i mišljenje profesora Mikelisa, stručnjaka za eksplozive na londonskom Intivijel koledžu koji je kao moguće eksplozivne sastojke naveo vatu natopljenu nitroglicerinom, industrijski razređivač nitrometan ili čak najobičnije hemikalije koje nalazimo u kozmetičkim proizvodima ili baterijama.

"Vrlo je zabrinjavajuće i to što su svi ti teroristi rođeni u Britaniji, a očigledno je da je unazad nekoliko godina sve veći broj britanskih muslimana umiješanih u razne terorističke zavjere", zaključuje list.

U Timesu se nalazi zanimljiv komentar u kojem njegov autor Filip Baum ističe da do tehnološkog napretka u sigurnosti aviona i aerodroma obično dolazi tek poslije napada i pogibija.

Do prvog pojačanja sigurnosnih mjera na aerodromima došlo je 60-ih godina prošlog stoljeća kada su Kubanci otimali avione na relaciji Sjedinjene Države -Kuba. Koristili su se ručnim bombama, noževima i pištoljima, tako da su uvedeni metalni detektori za putnike i ručni prtljag. Osamdesetih godina, poslije bombaških napada na letove Er-Indije i Pan-Amerikena, nastavlja Times, prioritet je dat detaljnom skeniranju prtljaga koji se sada rutinski vrši širom svijeta. Međutim, piše list, vlasti obično kaskaju za događajima. Tako su islamski ekstremisti 1994. godine pokušali da aktiviraju tečni eksploziv na jednom filipinskom putničkom avionu, ali poslije toga nisu odmah preduzete nikakve mjere da bi se omogućilo lakše otkrivanje tečnih eksploziva, piše Times.

Bilo kako bilo, zaključuje list, vlada će morati da investira u skupe najmodernije detektore na aerodromima koji će sačuvati mnoge živote.