Svijet
0

Britanska štampa: Kriza na Tibetu

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ukazujući na nepredvidivost kineske reakcije na Tibetu, dnevnik The Guardian se u subotu pita šta predsjednik Hu Jintao planira uraditi u Lhasi, gdje su se njegove vojne snage u petak sukobile s demonstrantima.

Konzervativni Daily Telegraph demonstracije na Tibetu naziva "povratkom na Trg Tienanmen", dok The Times u redakcijskom komentaru ocjenjuje kako je odluka Pekinga da pokuša spriječiti proteste na Tibetu u samom začeću, blokirajući budističke manastire, eksplodirala kineskim vlastima u lice i dovela do uličnih sukoba neočekivanih razmjera.

Ovaj put, međutim, svijet je mnogo više zainteresiran za stanje na Tibetu nego tokom posljednjeg ustanka, prije skoro 20 godina, i brutalno razračunavanje s pristalicama nezavisnosti te pokrajine moglo bi Kinu skupo koštati, navodi Times.

Kina bi mogla "instinktivno" upotrijebiti predstojeću olimpijadu kao izgovor za intervenciju, navodi list, ali bi nasilni obračun s "ustanicima" - sličan onome koji je viđen u Burmi prije izvjesnog vremena, tokom protesta tamošnjih budističkih svećenika - mogao naići na osudu mnogih zemalja i u najmanju ruku pokvariti atmosferu Ljetnjih olimpijskih igara.

Times na kraju komentara otvoreno poziva zapadne vlade da zatraže objašnjenje od kineskih vlasti za događaje na Tibetu i pruže punu podršku Dalaj Lami, koji u maju dolazi u London. Njegov prvi sastanak, navodi Times, trebalo bi da bude s britanskim premijerom Gordonom Brownom.