Svijet
0

Britanska štampa: Kraljica, Al-Qaida i Sarkozy(jevi)

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Jedan visokotiražni britanski tabloid tvrdi da je tokom prošle godine spriječena namjera Al-Qaide da izvrši atentat na britansku kraljicu koji bi, kako se navodi, imao "nesagledive" posljedice.

List navodi da su teroristi, želeći se pretvarati da su članovi jedne TV ekipe, planirali izvesti samoubilački bombaški napad na mjesto održavanja sastanka predstavnika zemalja Komonvelta u Ugandi.

Tom događaju je prisustvovala i kraljica Elizabeta Druga.

Većina nedjeljnih dnevnika je međutim kraljicu spomenula u drugom kontekstu - u vezi sa spekulacijama o mogućem vjenčanju francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i bivše manekenke i pjevačice Carle Bruni.

Francuski listovi, naime, nagađaju da je kao datum vjenčanja određen 9. februar, piše Sunday Times i dodaje da će prema izvorima tog lista u britanskom Foreign Officeu francuski predsjednik "sigurno stupiti u brak s Carlom Bruni prije državne posjete Ujedinjenom Kraljevstvu".

Posjeta je planirana za mart 2008. godine.

Tokom boravka u Britaniji, naime, planirano je da francuski predsjednik i njegova partnerka odsjednu u zamku u Windsoru - ali je kraljica Elizabeta, po protokolu, parovima koji nisu vjenčani dužna ponuditi odvojene spavaće sobe.

Brak Sarkozyja i Carle Bruni poštedio bi je te neprijatnosti, smatra Sunday Times, koji napominje i da su Sarkozyju već stigle depeše vlade Indije i Saudijske Arabije u kojima se naglašava da francuski predsjednik ne bude li zvanično u braku s Carlom Bruni, u državne posjete tim zemljama može dolaziti samo sam.