L'Aquilla
0

Britanska štampa: Čemu i zašto samit G-8?

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Skup u talijanskom gradiću L'Aquilli nikako ne smije postati još jedan samit praznih obećanja, piše u srijedu londonski The Independent.

Ovaj put, u potresom razrušenom gradu, osam lidera suočit će se s poprilično toga što treba obnavljati. Na dnevnom redu su globalna ekonomija, novi planetarni regulatorni okviri za poslovanje banaka, suočavanje s ubrzanim klimatskim promjenama, ulaganje u razvoj poljoprivrede u zemljama u razvoju i ruševine u kojima se trenutno nalaze ranije data grandiozna obećanja o pomoći nerazvijenima.

Skoro polovina novca koji je u te svrhe obećan prošle godine na samitu G-8 u Japanu nije dostavljena onima kojima je namijenjena. Posebno je zemlja domaćin samita u L'Aquilli sramno ignorirala vlastita obećanja. I upravo taj neuspjeh, ocjenjuje Independent, na pravi način ilustrira problem kredibiliteta samita G-8.

Suviše često su optimističke rezolucije i obećanja koja su davali učesnici skupa bili zaboravljeni ili odgađani. I ukoliko ime L'Aquilla treba da podsjeti na nešto drugo a ne samo na prirodnu katastrofu, onda će učesnici samita morati da učine daleko više od toplih riječi i dobrih namjera, piše Indipendent.

I dnevnik The Times priznaje da su samiti ovog tipa prije nalik pričaonicama. Ipak, dodaje list, svjetski lideri itekako imaju o čemu razgovarati.

Očekivanja su kao i obično velika, ali je napredak i pored svega moguć. Umjereni progres, procjenjuje Times, naprimjer, moguć kada je riječ o realizaciji obećanog udvostručenja pomoći Africi i razvoju tog dijela svijeta.

Daily Telegraph pak smatra kako je najveći izazov za samit G-8 da opravda vlastito značenje. Nema ničega lošeg u okupljanju svjetskih državnika koji razgovaraju o temama od međusobnog interesa. Štaviše, smatra ovaj list, takva okupljanja treba i ohrabrivati.

Ali skupovi ovog tipa su obezvrijeđeni onog trenutka kada mnogo obećaju, a malo toga ispune. Daily Telegraph stoga procjenjuje da će samit grupe 20 najuticajnijih država svijeta u američkom gradu Pittsburghu biti mjesto na kojem će se, kada je riječ o svjetskoj ekonomiji, donositi najkrupnije odluke.

U L'Aquilli će se u međuvremenu, prognozira list, donijeti uobičajeno neodređeni zaključci o nizu potpuno različitih pitanja i karavan će krenuti dalje. Ako samit G-8, kada bude okončan, ostavi utisak veće važnosti od one koju je imao prije početka, onda će to biti vrlo prijatno iznenađenje, zaključuje Daily Telegraph.