Svijet
0

Britanska štampa: Brown položio prvi ispit s odličnim

FENA
Foto: Reuters; Gordon Brown
Foto: Reuters; Gordon Brown
Britanska štampa i u ponedjeljak opširno izvještava o neuspjelim bombaškim napadima u Londonu i Glasgowu. Dnevnici se ne mogu saglasiti oko nekih operativnih detalja istrage, ali se slažu u jednome: Gordon Brown je položio svoj prvi premijerski ispit s odličnom ocjenom.

Od konzervativnog Daily Telegrapha do ljevičarskog The Independenta britanski dnevnici hvale Brownovu ozbiljnost i hladnokrvnost, te odmjerenost koju je iskazao u načinu na koji upravlja krizom, bez fraza koje ne znače mnogo, ali su zgodne za novinske naslove, i koje su bile karakteristika premijerskog stila njegovog prethodnika Tonyja Blaira.

Britanski premijer Gordon Brown izjavio je da policijska istraga o tri neuspela pokušaja bombaških napada u Britaniji u dva dana izuzetno dobro napreduje te poručio teroristima da Britaniju neće zaplašiti.

Jedan od najviših sigurnosnih savjetnika premijera Browna John Stevens kazao je da upotreba automobila-bombe u tri pokušaja napada na britanskom tlu upozorava na veliku eskalaciju rata koji islamski teroristi vode protiv Britanije.

On je rekao da korištenje automobila-bombi ukazuje na sve bolju organiziranost Al-Qaide u Britaniji, koja sad primjenjuje svoju taktiku iz Iraka i sa Balija.

Lord Stevens je iznio pretpostavku da su operativci Al-Qaide došli u Britaniju iz Iraka i Afganistana kako bi obučili i dali vodstvo ovdašnjim ekstremnim grupama.